W jedzeniu, które spożywamy występują różne rodzaje tłuszczów. Tłuszcze są źródłem energii, ale również mogą podwyższać poziom cholesterolu we krwi. O to ostatnie obwiniane są tłuszcze nasycone. Wiele produktów, które goszczą na naszych talerzach zawiera tłuszcze nasycone, są to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, masło czy produkty mleczne. Wśród produktów wymienić należy również różnego typu ciastka i herbatniki. Tłuszcze nasycone występują także w niektórych pokarmach roślinnych, wśród których znajdują się olej palmowy i olej kokosowy. Ograniczenie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i zastąpienie ich produktami o wyższej zawartości tłuszczów nienasyconych może pomóc w poprawie poziomu cholesterolu. Gdzie je znajdziemy? Ich źródłem są tłuste ryby, orzechy i nasiona.
Jak tłuszcze nasycone podnoszą poziom cholesterolu?
Cholesterol jest wytwarzany i rozkładany w wątrobie. Spożywanie pokarmów zawierających zbyt dużo tłuszczów nasyconych i zbyt mało tłuszczów nienasyconych zmienia sposób w jaki wątroba radzi sobie z cholesterolem. Komórki wątroby mają receptory LDL. Kiedy cholesterol LDL przechodzi w krwi, receptory te usuwają cholesterol z krwi do wątroby w celu rozłożenia go. Badania sugerują, że spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych powoduje, że receptory nie działają tak dobrze a cholesterol gromadzi się we krwi.
Jakie produkty są bogate w tłuszcze nasycone?
Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone to produkty takie jak:
- mleko i biała czekolada oraz wszelkiego rodzaju ciasta i tory
- Tłuste mięso oraz przetwory mięsne takie jak kiełbasy, bekon.
- Masło, smalec, łój, tłuszcz gęsi, olej kokosowy, olej palmowy
- pełnotłuste produkty mleczne takie jak śmietana, mleko, jogurt, ser
- Tłuszcze nasycone są zwykle twarde w temperaturze pokojowej, zaś tłuszcze nienasycone, takie jak oliwa z oliwek, płynne.
Wiele produktów spożywczych zawiera mieszankę tłuszczów nasyconych i nienasyconych. Starajmy się wybierać produkty z większą ilością tłuszczów nienasyconych.
Jak ograniczyć ich spożycie?
Aby osiągnąć i utrzymać zdrową wagę kontrolujmy całkowite spożycie tłuszczów. Kiedy robisz zakupy czytaj etykiety i sprawdzaj ile tłuszczu zawierają produkty, jak bardzo zbliżają Cię do dziennego limitu. Unikaj smażenia. Zamiast tego piecz, gotuj, gotuj na parze. Unikaj masła i tłuszczów zwierzęcych, zamiast nich sięgaj po pasty warzywne i zdrowe oleje. Wiele uda nam się uzyskać, gdy zrezygnujemy lub znacznie ograniczymy spożycie niezdrowych przekąsek. Sięgnijmy po zdrowe i smaczne snacki, takie jak chociażby przekąski owocowe w formie sałatek owocowych. Słupki warzyw takich jak marchewka, seler naciowy czy ogórek świetnie smakują z dipami czy hummusem. Jedzmy orzechy i nasiona.