Limonki to owoce cytrusowe, które zdecydowanie warto włączyć do naszego menu. Jakie witaminy zawiera ten owoc? Kto powinien po niego sięgać i z czym możemy go spożywać?
Limonki – jakie zawierają witaminy?
Jest kilka powodów, dla których warto uwzględnić limonki w naszym jadłospisie.
Owoce te charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C. Witamina ta jest kluczowa w kontekście wzmacniania naszej odporności, produkcji kolagenu jak również przyspieszenia procesu gojenia się ran.
Limonki są bogate w antyoksydanty w tym flawonoidy. Pomagają one w zwalczaniu wodnych rodników. Działają one jak naturalne środki, które przeciwdziałają wpływowi stresu oksydacyjnego. Mogą one chronić nas przed chorobami serca, ale również niektórymi rodzajami nowotworów.
Owoce te korzystnie wpływają na poprawę trawienia i chronią nas przed infekcjami. Mają naturalne właściwości antybakteryjne i antygrzybicze. Dzięki temu mogą mieć swój udział w skutecznym zwalczaniu infekcji. Ponadto, limonki łagodzą objawy przeziębienia i grypy takie jak kasze, kat czy ból gardła. Kwas cytrynowy występujący w limonkach wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Rozrzedza on również wydzielinę.
W limonkach znajdziemy także związki o właściwościach przeciwzapalnych. Mogą one pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych.
Spożywaj limonki z umiarem
Chociaż limonki wykazują wiele cennych właściwości, należy zachować umiar w ich spożywaniu. Przede wszystkim, kwasy zawarte w limonkach mogą podrażniać żołądek. Osoby spożywające limonki w nadmiernych ilościach mogą zatem doświadczać takich dolegliwości jak zgaga czy też refluks żołądkowy. Kolejny aspekt, który warto mieć na uwadze wiąże się z kwasem cytrynowym. Może on uszkadzać szkliwo zębów, zęby mogą stać się wrażliwe, mogą pojawić się na nich przebarwienia.
Ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadczynność tarczycy lub te mające problemy z nerkami. Kwasy mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie nerek i tarczycy.
Z czym możemy spożywać ten owoc?
Zacznijmy od skórki, która może być wykorzystywana jako dodatek do różnych potraw, sałatek czy też deserów. Korzystnie wpłynie na smak i aromat dodając do nich świeżości. Wyciśnięty z owocu sok możemy dodać do napojów – herbaty, lemoniady, ale również do sosów i dressingów do sałatek. Są również zwolennicy syropu z limonek, który dodawany jest do drinków i deserów.
Kupując owoce zwróćmy uwagę na to, aby wybierać dojrzałe limonki o intensywnym zapachu i zielonej skórce. Zanim spożyjemy owoce oczyśćmy je dokładnie z zanieczyszczeń i pestycydów.